Image by Aaron Burden

Methoden

Somatic Experiencing - Cranio Sacraal - Systemisch werk

 

Los van de de methoden waarmee ik werk, wil ik zeggen dat ik bovenal jou, van mens tot mens wil ontmoeten. Daar waar jij op dat moment bent.

De methoden waarmee ik werk zijn een verzameling tools die ik tot mijn beschikking heb en waar nodig kan inzetten. Dit helemaal naar wat in het moment nodig is en aansluit bij het proces. Zo is iedere sessie weer anders.


De basismethode waarmee ik werk is de Somatic Experiencing methode, een methode voor lichaamsgerichte trauma behandeling. Aanvullend werk ik met Lichaamswerk (de methode Cranio Sacraal therapie) en Systemisch werk (ook bekend als Familieopstellingen).  Meer informatie over mijn verdere achtergrond en ervaring vind je onder het kopje 'Achtergrond'.

 

Lichaamsgerichte Trauma therapie: Somatic Experiencing®

De Somatic Experiencing® methode vormt de basismethode waarmee ik werk. Dit is een lichaamsgerichte methode voor het afvoeren van opgebouwde stress en traumaverwerking, ontwikkeld door Dr. Peter Levine.


Dr. Peter Levine onderzocht hoe het kan dat dieren in het wild regelmatig met de dood bedreigd worden en hier vrijwel geen traumatische gevolgen van ondervinden. Terwijl mensen al van één heftige gebeurtenis, hun hele leven last kunnen houden.

Hij ontdekte dat een dier dat aan gevaar is ontsnapt, gedrag laat zien om de opgebouwde stress af te voeren door instinctief te trillen, schudden of bewegen. Hoewel mensen dezelfde instinctieve regulatie- en afvoer mechanismen hebben als dieren, blijkt ons denkende (rationele) brein deze instinctieve mechanismen vaak te blokkeren. Na een heftige gebeurtenis neemt al snel je rationele brein het weer over en wil je bijvoorbeeld zo snel mogelijk je leven weer oppakken of probeer je te begrijpen en te verklaren wat er precies is gebeurd. Het hoofd (rationele brein) gaat ermee aan de slag en overruled de instinctieve natuurlijke reacties van het lichaam om de stress te ontladen en af te voeren. Dit niet afvoeren van stress leidt tot een opeenhoping van spanning die zich op verschillende manieren vast kan zetten in ons lichaam. Doordat de stress letterlijk in ons lichaam en zenuwstelsel achterblijft gaat deze een eigen leven leiden. De balans raakt verstoord. Dit kan leiden tot fysieke, emotionele en mentale klachten.


Op grond van deze ontdekking en wetenschappelijk onderzoek in de neurobiologie, ontwikkelde Peter Levine een behandelmethode waarbij de gestagneerde stress in het lichaam, alsnog gedoseerd ontladen (en het trauma verwerkt) kan worden.

Lichaamswerk: Cranio Sacraal Therapie

Met lichaamswerk wordt in dit geval bedoeld dat gewerkt wordt met zachte, afgestemde aanraking met behulp van de Cranio Sacraal Therapie methode ontwikkeld door osteopaat John E. Upledger. Dit kan een belangrijke aanvulling zijn op de Somatic Experiencing® methode ter bevordering van het natuurlijk herstel van je lichaam.


Tijdens de behandeling lig je (op een matras) op een behandeltafel en draagt je bij voorkeur niet knellende kleding. De behandeling richt zich op het opsporen, verbeteren en afvoeren van blokkades in je lichaam.
Lichaamswerk op basis van de methode Cranio Sacraal therapie stimuleert het zelf genezend vermogen van je lichaam en maakt een diepgaande reorganisatie naar een staat van coherentie (meer samenhang) in het lichaam mogelijk.

Systemisch werk

Systemisch werk (familieopstellingen) is ontwikkeld door Bert Hellinger en gaat over de plek die jij inneemt in een systeem, bijvoorbeeld je familiesysteem. En hoe je je verhoudt tot anderen in dat systeem en de dynamieken die dat met zich meebrengt. 
Op een meestal onbewust niveau hebben systemische aspecten invloed op ons lichamelijke, psychische en emotionele welzijn en gezondheid. Wanneer je bijvoorbeeld ergens in je leven (onbewust) iets op je schouders hebt genomen dat eigenlijk van een ander is (een ouder bijvoorbeeld) en dus niet bij jou hoort, kan dat ongemerkt veel energie van je nemen. In zo’n geval kan het verlichting geven als dat wat van de ander is (symbolisch) aan de betreffende persoon wordt teruggegeven. 

In de sessies die ik geef heb ik oog voor systemische aspecten (zoals dynamieken en verstrikkingen) en kan het grotere plaatje van jouw klacht en dat wat het nodig heeft via een (individuele) opstelling meer helderheid geven. Bij een individuele opstelling geven we verschillende elementen met behulp van voorwerpen in de ruimte een plek. Zo maken we dat wat in jou leeft, zichtbaar.